Ouderwetse ‘Vlaamse’ stijl omgetoverd in eigentijds warm interieur
Wat een immens verschil! Dat is het minste wat je kan zeggen als je de voor-en-nafoto’s bekijkt van deze landelijke woonst in Schoten. In de living zorgden we voor een complete restyling. Zo hebben we de ouderwetse ‘Vlaams’ stijl van weleer omgetoverd in een eigentijds warm interieur gemaakt. Hoe hebben we het aangepakt?
De keuzes liggen altijd bij de klant
We beginnen altijd met een uitgebreid gesprek met de bewoners. Wat verwachten ze? Van welke stijl houden ze? Hebben ze een voorkeur voor bepaalde kleuren? Hoe zien zij het? Wij zouden onze visie ook zonder dat gesprek meteen naar voren kunnen brengen, maar zo gaan wij nooit tewerk. Onze klanten moeten er uiteindelijk in wonen. Hun smaak en visie primeren. Wij vertellen heel graag hoe wij het zien, maar de uiteindelijke keuzes liggen bij de klant.
Advies over kleuren, materialen en verlichting
Zo hebben we niet alleen advies gegeven over de kleuren en verven en materialen voor de restyling van de leefruimte. We hebben ook ons licht laten schijnen over de wandverlichting.
Trap blank gestuurd en gebeitst
U kent ze ongetwijfeld. Die donkerbruin gebeitste eiken trappen en deuren uit vervlogen tijden. Niet meer van deze tijd. Daarom hebben we de trap volledig blank geschuurd en erna gebeitst en afgewerkt met een zachte, zwarte kleur. Met een beschermende laag als afwerking hebben we ervoor gezorgd dat de trap er ook zo blijft uitzien. De boekenkast onder de trap hebben we meteen ook in dezelfde kleur geverfd. Dat zorgt voor een stijlvol geheel.
Geceruseerde balken
Sommige balken in de hall en de living hebben we verwijderd – omdat het er simpelweg te veel waren. De balken die er nog over waren, hebben we afgeschuurd en geceruseerd (met ceruseren vul je de natuurlijke nerven van hout met een witte pasta).
Binnenmuren in kalei
In het vroegere interieur waren er ook enkele muren opgetrokken in ruwe baksteen. Dat was toen ‘in de mode’, maar als alle muren zo zijn, draagt dat weinig schoonheid in zich en zorgt het vooral voor een koude sfeer. Dat hebben we compleet omgedraaid… met kalei. Dat deden we met de bakstenen muur in de hal. Een enkele muur hebben we – met een knipoog naar weleer – in zijn ruwe steen laten staan om zo een mooi contrast te creëren. Wat een ander gevoel… We maken een sprong in de tijd en ervaren nu vooral warmte en een stijlvolle gezelligheid.
Zwarte schoorsteenmantel
Die gezelligheid with a special touch hebben we ook gecreëerd rond de oude schouw die door haar robuustheid veel aandacht naar zich toetrekt in de living. Ook die bakstenen schoorsteenmantel hebben we gekaleid en vervolgens overschilderd met een warm mat zwart. Zo vormt de schoorsteen een mooi contrast met de muur ernaast die we bekleed hebben met een bijzonder behangpapier.
Natuurmuurbekleding op vlies
Dit papier van ARTE is gemaakt van jute: natuurmuurbekleding op vlies. Uit de prachtige collectie Jungle staat dit vliesbehang voor op en top natuurlijkheid, een warme uitstraling met een melancholische knipoog naar vervlogen tijden. Net zoals de Jungle lijkt dit papier te leven en heeft het andere kleuren naargelang de lichtinval in de ruimte.
Natuurlijke look&feel
Ook heel geslaagd en bijzonder is de deur die van de hall naar de living leidt. Die hebben we eerst gedecapeerd. Decaperen betekent verf en vernis verwijderen van houten deuren, trappen en meubels. Daarna hebben we ze geceruseerd. Dat zorgt opnieuw voor een natuurlijke, warme look&feel.
‘Verlicht’ met wit
Ook in de keuken hebben we schilderwerken uitgevoerd. De MDF eiken kasten hebben we van enkele sterke beschermlagen voorzien en de al bijna even imposante haard (met schattige wit-blauwe Delftse tegel) hebben we hier ‘verlicht’ met een witte kleur.
Foto’s tijdens onze werken:
Foto’s na onze werken: